SUBÜ tarafından düzenlenen Fikir Sofrası, ‘Girişimcilik’ gündemi ile gerçekleştirildi. Buluşmada Fonangels Girişim Kitle Fonlama Platformu yöneticileri, girişimciler ve SUBÜ akademisyenleri yer aldı. Etkinliğin ardından SUBÜ ve Fonangels arasında iş birliği protokolü imzalandı.
Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (SUBÜ) tarafından düzenlenen Fikir Sofrası buluşmalarında ‘Girişimcilik’ gündemi ile kitle fonlama platformu Fonangels yöneticileri, çeşitli sektörlerden girişimciler ve SUBÜ Uygulamalı Bilimler Fakültesi Uluslararası Ticaret ve Finansman ile Uluslararası Ticaret ve Lojistik Bölümlerinin öğretim üyeleri bir araya geldi. Girişimcilik konusunun masaya yatırıldığı ve bu anlamda fonlamanın etkisinin ve getirisinin konuşulduğu buluşmada ayrıca SUBÜ ve Fonangels Girişim Kitle Fonlama Platformu arasında kitle fonlama, yatırımcılık ekosistemi eğitim faaliyetleri, Ar-Ge faaliyetleri neticesinde ürün geliştirme, şirketleşme alanında destek, girişimci öğrencilere bilgilendirme eğitimi ile bu alanda yapılacak özendirici, bilgilendirici, eğitici yarışma gibi çalışmalar gerçekleştirmek amacıyla iş birliği protokolü imzalandı. Fonangels yöneticileri ve girişimciler daha sonra Rektörlük Konferans Salonu’nda düzenlenen sempozyumda öğrencilerle buluştu. Etkinliklerde SUBÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık, Fonangels.com Genel Müdürü Mehmet Fatih İşlek, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Sinan Serdar Özkan ve Prof. Dr. Ali Fuat Boz, akademisyenler ve girişimciler yer aldı.
Girişimciliği önemsiyoruz
Fikir Sofrasında sık sık belirli konular etrafında ilgili paydaşlarla bir araya geldiklerini vurgulayan SUBÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık, “Yakın bir zamanda üniversitemizi ziyaret eden Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanımız Prof. Dr. Erol Özvar da üniversitemizin yapısı itibariyle girişimcilikte önde yer alabilecek bir üniversite olduğunun altını çizmişti. Bununla örtüşen bir buluşmada gün geçtikçe gelişimini sürdüren ve birçok girişimi fonlayan Fonangels yöneticileri ve girişimcilerimizle bir araya gelmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Mezunlarımızın sadece sonraki hayatlarında bir yerlerde çalışan olmalarını değil fikir üretmelerini, projeler geliştirmelerini ve kendi işlerinin patronu olmalarını önemsiyoruz. Gerek uygulamalı eğitimlerimizde gerekse teorik anlamda bu yönden katkı sunmaya çalışıyoruz. Ancak bu işin profesyonellerinin destekleri ve bu anlamda geliştirilecek iş birliklerine de açığız. İşte Fonangels tam olarak bu alanda uzmanlaşmış profesyonellerden, fonlayıcılardan ve girişimcilerden oluşan bir şirket. Bu doğrultuda bir protokol imzaladık ve bunun hem öğrencilerimize hem de ülkemize ilerleyen süreçte katkılar sağlayacağını, start up başlatan birçok öğrencimiz olacağını düşünüyoruz” diye konuştu.
Dijital dönüşüm devrini kaçırmamalıyız
Türkiye’de şu anda yetki almış 7 tane platform olduğunu kaydeden Forangels.com Genel Müdürü Mehmet Fatih İşlek, “Bunlarında içerisinde 3 tanesi aktif olarak fonlama yapıyor. Biz bunlardan birisiyiz. En hızlı yetki alan kitle fonlama platformu olmanın haklı gururunu yaşıyoruz. Bununla da yetinmeyerek projesini en hızlı şekilde yayınlayan ve en yüksek miktarla fonlamaya çıkan platform olduk. Rektör hocamız daha önce de yaptığımız ziyarette gördük ki kitle fonlamaya inanıyor ve destek veriyor. Üniversitelerin teknokentleri çok önemsediğimiz bir alan. Bununla ilgili de bir çalıştay planlıyoruz. Çünkü buralar bilginin üretildiği merkezler. Ancak bilginin üretilmesi yetmiyor, ticarileşmesi de gerekiyor. Bu noktada ise girişimcinin en temel problemi fona ulaşamamak. Dolayısıyla kitle fonlama platformu bu problemi ortadan kaldırmaya yönelik bir ekosistem. Türkiye’de küçük yatırımlarla büyük işler yapmanın geçmişi var. Fakat güven eksik. Kitle fonlama platformlarında güven de ön planda. Türkiye matbaa ve sanayi devrimlerini kaçırdı ama bizim bu dijital dönüşüm devrini kaçırmamamız gerekiyor. Bazılarının harflerle isimlendirdiği gençlerin bu ülkenin yarınlarda bugünkü konumdan çok daha iyi noktalara getireceğine inanıyoruz. Biz bu imkânları gençlerimize sunarsak yararlananlar olacaktır diye düşünüyorum. SUBÜ’ye bu ekosisteme inandığı için teşekkür ediyorum. Bundan sonraki süreçte üniversitemiz bünyesinde bulunan girişimcilerin projelerini almayı, dinlemeyi, yatırım komitemize sunmayı ve fonlamayı hayal ediyoruz” ifadelerini kullandı.